Geschiedenis van Normandië

Normandië is een regio met een rijke geschiedenis. Door de ligging aan de kust en de bijzondere heersers ging het pas in de 15e eeuw horen tot Frankrijk.
In de prehistorie werd het gebied al bewoond. Overblijfselen uit de steen- en bronstijd zijn gevonden in de regio. Vooral in Calvados en Eure zijn grottekeningen gevonden die duiden op vroege bewoning. Diverse Keltische, Belgische en Gallische stammen bewoonden de streek. De Romeinen veroverden het gebied net na Christus. Steden zoals Rouen werden gesticht en kwamen tot grote bloei. In Lillebonne is nog een oud Romeins theater te bewonderen. Na de val van het Romeinse rijk zochten verschillende stammen een veilig heenkomen in de voormalige delen van het Romeinse rijk.



In Normandië leefde de eerste bewoners in kleine dorpjes, levend van de landbouw. In de 9e eeuw werd het gebied gekoloniseerd door de Noormannen, daarom de naam Normandië. De Noormannen onder leiding van hun hoofdman Rollo teisterden diverse landen aan de Noordzee en kregen het zelfs voor elkaar zich permanent te vestigen in het huidige Normandië. Ze vermengden zich daar met de er al wonende bevolking. In 1066 ondernamen afstammelingen van deze Noormannen, Willem de Veroveraar en zijn leger, zelfs de reis naar Engeland om dat gebied te veroveren. Kijkend naar dorpjes aan de andere kant van het kanaal zie je dan ook grote overeenkomsten in cultuur en architectuur als het gaat om middeleeuwse bouw. Het tapijt van Bayeux vertelt nog steeds over de reis van Willem de Veroveraar en is te bewonderen in het gelijknamige stadje.

In de Middeleeuwen komt ook het christendom in Normandië tot grote bloei. Diverse abdijen, kloosters en kerken worden opgericht. De beroemde Mont Saint Michel, de kathedraal van Amiens en Bayeux zijn hier voorbeelden van. Normandië was één van de gebieden die flink te lijden had onder de honderdjarige oorlog. Het was één van de twistgebieden tussen Engeland en Frankrijk. Het platteland en de steden werden lange tijd geteisterd door rondtrekkende en plunderende troepen.

Na de 100-jarige oorlog wist Normandië zich goed te herstellen. Aan de kust, maar ook aan de oevers van de Seine ontstonden grote havenplaatsen zoals Rouen en Le Havre. Ook kleinere stadjes als Honfleur kwamen tot bloei levend van de visvangst, handel en nijverheid. Normandië bleef een zeer belangrijke regio. Hoewel het loyaal was aan de koning had het betwist in de rechten die het had gekregen dat uiteindelijk de Normandische wetten golden. De koning kon er niet zomaar ongestraft zijn gang gaan. Dit zorgde voor een redelijk onafhankelijk Normandië. Pas in 1469 kwam aan deze praktijk een einde.

Tijdens de Franse revolutie was Normandië ernstig verdeeld. Caen werd door ruziënde partijen bijna verwoest. Met de komst van Napoleon keerde de rust pas weer terug. De havensteden leden echter onder het embargo met Engeland. Gesmokkeld werd er echter overal. Met de vrede na de Napoleontische oorlogen kwam ook het toerisme op gang. De steden worden door de industrialisatie steeds groter en vooral vuiler. Epidemieën teisterden de bevolking van de stad. Men had behoefte aan rust en frisse lucht. Voornamelijk Engelse aristocraten en rijke Parisiens kwamen naar de Normandische kust om te baden in het heilzame zeewater. Prachtige kustplaatjes met kapitale villa’s, boulevards en casino’s werden opgericht aan de kust. Kleine vissersdorpen werden mondaine badplaatsen. Nog steeds zijn er in dorpjes als Ault, Deauville en Colleville sur Mer prachtige villa’s te vinden.

In de 20e eeuw speelde Normandië een belangrijke rol in de bevrijding van Europa. Tijdens Operation Overlord op 6 juni werden duizenden geallieerde soldaten op het vijandige vasteland ingezet om Europa te bevrijden. Deze werden voorgegaan door parachutisten die de landing moesten ondersteunen vanuit het achterland. De D-day stranden, Juno, Utah, Omaha en Sword, trekken nog steeds elk jaar miljoenen bezoekers. Het grote Amerikaanse kerkhof bij Colleville sur Mer is erg indrukwekkend. Langs heel de kust zijn herdenkingstekens en musea over D-day te vinden.