Handig om te weten

Voor je een bezoek brengt aan Normandië is het verstandig om al het één en ander uitgezocht te hebben. Op deze manier kom je op de plaats van bestemming niet voor verrassingen te staan. Op deze pagina vind je de belangrijkste dingen die je moet weten voor je een bezoek brengt aan Normandië. Zo kun je lezen of het kraanwater hier drinkbaar is en wat voor reisdocumenten je mee moet nemen. Verder vind je er een lijst met de nationale feestdagen en de openingstijden van de verschillende winkels in het land, zodat je nooit voor een gesloten deur hoeft te staan.

Code geel voor Normandië

Sinds donderdag 24 juni 2021 is het negatief reisadvies voor Frankrijk en dus ook voor Normandië opgeheven. Er geldt nu code geel voor Normandië. Vakanties naar Frankrijk en Normandië zijn toegestaan. Voor de terugreis naar Nederland heb je geen negatief testbewijs van een PCR-test of sneltest nodig. Ook hoef je na thuiskomst in Nederland niet in quarantaine. Tijdens je vakantie in Normandië moet je je daar aan de lokale coronamaatregelen houden.

>>> bekijk de actuele coronaregels voor Frankrijk

Wil je een vakantie boeken naar Normandië? Kijk dan zeker even naar de Normandië vakanties bij TUI.nl. Zij bieden vakanties aan naar Normandië aan inclusief accommodatie en eventuele transfers. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Normandië vakantie boeken bij TUI betekent:
 geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
 flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
 niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

>>> bekijk de Normandië vakanties op TUI.nl

Reisdocumenten

Frankrijk behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen. Deze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Alarmnummers

Het algemene alarmnummer in Frankrijk is 112 daarnaast zijn er nog enkele specifieke alarmnummers. Voor de politie bel je 17, voor de brandweer 18 en voor de ambulance 15. Maar als je 112 belt dan kom je uiteindelijk altijd bij de juiste dienst terecht.

Kraanwater

Het kraanwater in Normandië is op zo goed als op alle plaatsen te drinken. In de meeste gevallen zal het een andere smaak hebben dan dat wij in Nederland gewend zijn, maar het kan geen schade aanrichten voor de gezondheid. Veel mensen ervaren dit als een chloorsmaak. Voor wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan het beste water uit flessen drinken of het kraanwater voor consumptie eerst koken.

Drugs

Het gebruik en bezitten van alle drugs is hier verboden. Hierbij wordt er geen verschil gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Wie betrapt wordt op het gebruiken van drugs of het bezitten ervan riskeert hoge geldboetes of een gevangenisstraf.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Frankrijk dezelfde stekkers als in Nederland. Ook opladers voor mobiele telefoons en laptops kunnen zonder probleem gebruikt worden.

Feestdagen

In Frankrijk zijn er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties en soms ook de winkels gesloten zijn. In veel gevallen zullen de musea en toeristische attracties in Frankrijk op deze dagen juist wel geopend zijn. Controleer dit voor je vertrek echter altijd om te voorkomen dat je voor een gesloten deur staat. Naast de nationale feestdagen, die voor heel Frankrijk gelden, zijn er gedurende het jaar meerdere regionale feestdagen die alleen voor bepaalde regio’s gelden. In de zomermaanden worden er op diverse plaatsen grote feesten georganiseerd.

De nationale feestdagen in Frankrijk zijn:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
8 mei – Bevrijdingsdag
14 juli – Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstandsdag
25 december – Kerstmis
variabel – Witte Donderdag
variabel – Goede Vrijdag
variabel – Pasen
variabel – Pinksteren

Geld

Net als in Nederland betaal je in Normandië met de euro. In de grotere steden en plaatsen in Normandië zijn er over het algemeen genoeg pinautomaten en banken te vinden. In de kleinere dorpjes is net als in Nederland het aanbod schaars. Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen. Ook worden de gangbare creditcards geaccepteerd. In de kleinere winkels, cafés en op de markt is dit vaak niet het geval. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg contanten op zak hebt.

Telefoon/wifi/internet

De dekking van het mobiele netwerk in Normandië is redelijk goed tot goed. Op de meeste plaatsen in het land heb je een goede dekking en is er zelfs een redelijk stabiele 4G dekking. Dit geldt echter niet als je in één van de oude huizen of monumenten van het land bent. De muren zijn hier zo dik en de ramen vaak zo klein dat het signaal er niet doorheen komt. Hierdoor word je dan vaak verplicht om je telefoongesprekken buiten te voeren.

Bij veel openbare instanties en horecagelegenheden wordt er gratis wifi aangeboden. Tegenwoordig is dit ook het geval in de meeste hotels al zijn er nog steeds hotels die je hiervoor laten betalen. De laatste jaren worden er steeds meer campings en vakantiehuizen uitgerust met een wifi netwerk. Dit is echter nog lang niet overal het geval. Wil je per se internet op je vakantie, controleer dit dan goed voor vertrek. Op sommige campings kun je een kaart kopen waarmee je voor een bepaalde periode gebruik kan maken van de wifi. De prijzen hiervoor liggen vaak aan de hoge kant en de snelheid laat vaak te wensen over.Openingstijden

De supermarkten, bakkers en slagers gaan op de meeste plaatsen in Normandië ergens tussen 07:00 en 08:00 open en sluiten enkele uren voor de lunch om vervolgens tot ongeveer 19:00 open te zijn. De grotere supermarkten kennen de middagsluiting niet en zijn een gehele dag geopend. De bakkers zijn in de meeste plaatsen in Normandië op de zondagochtend geopend. De andere winkels in Normandië zijn in de meeste gevallen geopend tussen 09:00 tot 19:00 en zijn tussen de middag enkele uren gesloten. In veel gevallen zijn deze winkels op de maandag gesloten.

Veel van de musea en toeristische trekpleisters in Normandië zijn in het hoogseizoen zeven dagen per week geopend. In het laagseizoen zijn deze vaak op maandag gesloten. Dit verschilt echter sterk per museum of attractie; sommige zijn in het laagseizoen vaker gesloten. Het is daarom verstandig dit van tevoren eerst goed te controleren.

Taal

In Frankrijk spreek men Frans en dit is voor de meeste inwoners van het land de enige taal die ze spreken. Daarnaast worden er in het land meerdere lokale talen en dialecten gesproken. In Normandië wordt het dialect Normadisch gesproken. Dit dialect is afkomstig van een Romaanse taal maar wijkt toch behoorlijk af van de Franse standaardtaal. Het Normandisch wordt ook gesproken op de Kanaaleilanden. De meeste inwoners van Normandië en zeker diegene die werkzaam zijn in de toeristenindustrie spreken redelijk Engels.

Tijdsverschil

Normandië ligt net als de rest van Frankrijk in dezelfde tijdszone als Nederland, UTC+1. Hierdoor is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Frankrijk. De zomertijd in Frankrijk loopt eveneens gelijk met die van Nederland.

Veiligheid

In Normandië gelden er geen bijzondere veiligheidsrisico’s, wel zijn er natuurlijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo heb je bij grotere toeristische trekpleisters, in grote steden en in het openbaar vervoer een grotere kans om slachtoffer te worden van een zakkenroller. Verder staan de Fransen niet bekend om hun uitstekende en sociale rijgedrag; houd hier op de weg altijd rekening mee.

Als je in een huisje, caravan of tent overnacht zorg er dan voor dat de waardevolle spullen veilig opgeborgen zijn en zeker niet in het zicht liggen. Maak in een hotel indien aanwezig altijd gebruik van een kluisje.

Normandië ligt voor een groot deel aan de Atlantische Oceaan de stromingen die hier voorkomen kunnen verraderlijk zijn.