Musea in Normandië

Normandië staat niet direct bekend om zijn grote musea. Toch zijn er in de regio tal van grote, kleine en bijzondere musea te vinden. In de buurt van de landingsstranden zijn er een aantal musea te vinden die de herinnering aan D-day levendig houden en de mensen te eren die hun leven waagden voor het bevrijden van Europa. Een aantal van deze musea zijn burgerinitiatieven; andere zijn grote door de regering opgezette musea. Beide hebben op hun eigen manier hun charme.
Verder zijn er een aantal bijzondere kunstmusea te vinden waar met name aandacht wordt besteed aan de schilders die aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw zich door Normandië lieten inspireren. Natuurlijk worden de andere tijden niet vergeten.
Als laatste zijn er nog musea te vinden die je vertellen over de regio, tradities en gewoontes zoals ze alleen maar in Normandië te vinden zijn.Musée de la Tapisserie de Bayeux

Eén van de bekendste musea in Normandië is het Musée de la Tapisserie de Bayeux. Bijzonder is dat dit hele museum slechts in het teken staat van één voorwerp. Namelijk het wandtapijt van Bayeux. Dit zeventig meter lange wandtapijt werd gemaakt in 1068, twee jaar na slag om Hastings. Het wandtapijt vertelt het verhaal van Willem de Veroveraar die verraden wordt door de koning van Engeland. Vervolgens laat hij schepen bouwen en trekt hij naar Engeland waar hij op een bijzonder bloedige manier de Engelse troon verovert.

Het tapijt wordt al sinds de eerste helft van de negentiende eeuw in Bayeux tentoongesteld. Tegenwoordig gebeurt dit in het Groot-Seminaar waar een speciale donkere ruimte voor het tapijt is ingericht. Met een audiogids loop je langs de verschillende nummers op het tapijt terwijl je alles over veldslag en het verraad te weten komt. Op de eerste verdieping van het museum worden enkele taferelen van het wandtapijt verder uitgelicht.

Utah Beach D-day Museum

Het Utah Beach D-day Museum bevindt zich op de plaats waar op 6 juni 1944 de Amerikanen aan wal kwamen. Een deel van de originele landplaats is nog steeds intact en kan bezocht worden. Verder kom je in het museum gebruiksvoorwerpen, geschut en voertuigen tegen die gebruikt werden tijdens de landing. Het museum is een eerbetoon aan diegenen die hun leven geriskeerd hebben of zijn omgekomen bij de landing op 6 juni 1944.

In het museum worden rondleidingen gegeven in het Frans en in het Engels. Deze zullen in veel gevallen wel gereserveerd moeten worden.

Musée d’Art et d’Histoire

In de laatste houten huizen van Lisieux is het museum voor kunst en geschiedenis van Lisieux gevestigd. Het museum heeft na enkele jaren verbouwing zijn deuren weer geopend in 2013. Het museum beschikt over tien ruimtes voor de vaste collectie en heeft daarnaast nog een ruimte voor wisselde exposities. In het museum is onder andere ruimte voor de geschiedenis van Lisieux, de bisschoppen van Lisieux, de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog en het verleden van Lisieux als textielstad. De collectie van het museum is samengesteld uit verschillende kleinere musea in het stadje die zijn samengevoegd.

Scriptorial d’Avranches

In het Scriptorial d’Avranches zijn de geheime manuscripten van Mont Saint-Michel te vinden. Deze manuscripten zijn eeuwen lang gekoesterd door de monniken van het getijdeneiland, maar zijn tegenwoordig te vinden in Avranches. De architectuur van het in 2006 geopende museum is geïnspireerd door de vorm van de Mont Saint-Michel. De verschillende documenten vallen op door hun bijzonder mooie schrijfwijze en de uitzonderlijke staat ven het perkament. Wil je meer te weten komen over de Mont Saint-Michel zonder jezelf gelijk in de drukte tussen de andere toeristen te begeven dan is dit een goed alternatief.

Operation Overlord Museum

Het Operation Overlord Museum is een relatief nieuw museum dat is geopend in 2009 in de buurt van Omaha-Beach. Het museum is een hommage aan de soldaten die hun leven gewaagd of gegeven hebben tijdens D-day. In het Operation Overlord Museum zijn voertuigen, vliegtuigen, en andere spullen te vinden die tijdens de landing en de dagen daarna gebruikt werden. Pronkstukken van het museum zijn een V1 Flying Bomb en een complete uitrusting van een verkeersvliegtuig dat tijdens de landing is ingezet. Het Operation Overlord Museum heeft een typische architectuur waardoor het nog het meest lijkt op een grote betonnen bak. Voor het museum staat een oude tank.

Parc-Musée du Granit

In het dorpje Saint-Michel-de-Montjoie staat het Parc-Musée du Granit. In dit museum kom je alles te weten over ‘Vire Bleu Granit’, een soort graniet dat bijzonder is voor deze regio. In het begin van de vorige eeuw werd deze granietsoort massaal gebruikt voor de bouw van huizen en met name voor ornamenten. In het museum wordt getoond hoe de granietsoort gedolven en bewerkt werd. Een bezoek aan het museum zal ongeveer een uur in beslag nemen.Museum des Beaux-Arts de Rouen

Het museum voor schone kunsten van Rouen is opgericht in 1801 door Napoleon. Het huidige gebouw stamt uit het einde van de negentiende eeuw en is in 1994 een grootscheepse verbouwing ondergaan. De collectie van het museum bestaat uit ongeveer achtduizend stukken die de periode van de renaissance tot nu beslaan. Er zijn onder andere werken te vinden van oude meester zoals Rubens, Caravaggio en van Dyck. Naast de oude meesters zijn er werken te vinden van Pissarro, Renoir, Degas en Monet.

Musee des Beaux Arts Andre Malraux

Het Musee des Beaux Arts Andre Malraux is het museum voor moderne kunst in Le Havre. Het museum opende voor het eerst haar deuren in 1961. Het museum staat bekend om zijn indrukwekkende collectie impressionistische schilderijen. Het zou de grootste collectie van Frankrijk zijn. Grote namen als Monet, Sisley, Boudin, Gaugin en Degas ontbreken dan ook niet in de collectie. Het museum staat op de kade van Le Havre en kijkt uit over de zee. Het is een bijzonder modern vormgegeven gebouw dat in zijn geheel is gerenoveerd aan het einde van de vorige eeuw. Voor het museum staat de sculptuur ‘The Signal’ van Henri-Georges Adam.

Airborne Museum Sainte-Mère-Église

In de buurt van het centrum van het dorpje Sainte-Mère-Église ligt het Airborne Museum. Dit museum is gewijd aan de paratroepers van de 82ste en de 101ste airborn divisie. Deze paratroepers waren een belangrijk onderdeel van de Operation Overlord. Het museum opende in 1964 haar deuren, twintig jaar na de landing. Het museum bestaat uit verschillende onderdelen. Eén van de stukken is een Douglas C47 vliegtuig dat gebruikt werd bij de dropping van de paratroepers.
Sainte-Mère-Église werd wereldberoemd door de parachutist John Steele die aan de kerk van het dorp bleef hangen tijdens de dropping.