Vervoer in en naar Normandië

De meeste toeristen die naar Normandië komen doen dit met een auto of camper. Dit is in de meeste gevallen ook de makkelijkste en de snelste manier om er te komen. Maar voor wie liever niet met de auto gaat zijn er verschillende andere manieren om deze prachtige regio te bereiken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te vliegen naar Normandië al is dit wel heel omslachtig. Handiger is het om de trein te nemen met één of twee keer overstappen kun je al op je plaats van bestemming zijn. Verder worden er door verschillende maatschappijen georganiseerde busreizen naar Normandië georganiseerd. Kortom er zijn om in Normandië te komen en jezelf te verplaatsen in deze regio’s genoeg mogelijkheden.Met de auto

De makkelijkste manier om vanuit Nederland naar Normandië te rijden is via Antwerpen. Na Antwerpen volg je Gent en daarna Rijsel/Lille. Vanaf Lille vervolg je de weg naar Amiens en van hieruit naar je plaats van bestemming in Normandië. De afstand tussen Utrecht en Caen bedraagt ongeveer 570 kilometer. Onder normale omstandigheden is dit een reis met de auto die ongeveer zes uur in beslag zal nemen. Dit is echter zonder pauzes. Op de snelste weg naar Normandië kom je enkele tolwegen tegen. Het is mogelijk om deze te omzeilen maar daardoor zal de reistijd aanzienlijk toenemen. De totale kosten van de verschillende tolwegen als je vanuit Nederland naar Le Havre rijdt zullen ongeveer dertig euro bedragen. Ook voor de verschillende bruggen over de Seine ben je een tol verschuldigd. De wegen in Normandië kunnen in het algemeen als goed tot zeer goed bestempeld worden. Wie wat meer tijd heeft kan natuurlijk ook de tolwegen vermijden en via de kleinere wegen naar de plaats van bestemming reizen. De reis zal hierdoor aanzienlijk verlengd worden maar het uitzicht onderweg is dit meer dan waard.

Fietsen

De meeste fietspaden in Normandië zijn redelijk tot goed te noemen. In veel gevallen lopen ze wel in de buurt van een drukkere weg of is er naast deze weg een smalle strook gemaakt voor fietsers. De automobilisten in Frankrijk houden over het algemeen voldoende rekening met fietsers. Hierdoor krijg je ook op drukkere wegen niet het gevoel dat het onveilig is. Op verschillende plaatsen in Normandië starten korte en lange fietsroutes. Deze door de overheid aangelegde fietsroutes nemen je mee langs de mooiste en meest indrukwekkende landschappen die er in Normandië te vinden zijn.

Parkeren

Wie zijn auto wil parkeren aan de kust in Normandië zal vaak genoodzaakt zijn om wat langer te zoeken naar een parkeerplaats. Op veel plaatsen aan de kust zijn de parkeerplekken namelijk schaars. Bij een groot deel van de toeristische badplaatsen moet je betaald parkeren, maar dit is niet in alle plaatsen het geval. Ook in de meeste grote steden en de bekendere toeristische trekpleisters zal je moeten betalen voor een parkeerplaats. De prijs hiervan verschilt erg per stad of bezienswaardigheid. In veel gevallen kun je in de buurt van een toeristische attractie ook gratis parkeren, maar dan zal je in veel gevallen wel wat verder moeten lopen.

Treinen naar Normandië

Vanuit Nederland ben je in enkele uren in de hoofdstad Parijs. Vanaf Parijs Gare du Nord zal je verder moeten reizen via Parijs Gare Saint-Lazare. Hier neem je de intercity naar een van de steden in Normandië met een treinstation. Deze steden zijn Rouen, Le Havre, Dieppe, Fécamp, Evreux, Bernay, Lisieux, Deauville, Caen, Bayeux en Cherbourg. Een treinreis van Parijs naar Normandië zal afhankelijk van je bestemming enkele uren in beslag nemen. De kosten van een treinkaartje van Nederland naar bijvoorbeeld Caen bedraagt ongeveer honderd euro. Dit bedrag is echter wel sterk afhankelijk van de prijs van het Thalys kaartje.

Vliegen?

Het is mogelijk om vanuit Nederland naar één van de vliegvelden in Normandië te vliegen. Het is echter niet mogelijk om rechtstreeks op één van de vliegvelden van Normandië te vliegen vanuit Nederland. Hierdoor zal een vliegreis vele malen duurder uitpakken en langer duren dan bijvoorbeeld een trein- of een autoreis naar Normandië zal duren. Wil je toch per se met het vliegtuig naar Normandië toe dan kun je het beste vliegen op één van de vliegvelden in de buurt van Parijs en van hieruit met een auto of het openbaar vervoer je reis vervolgen.

Per boot

Vanuit Nederland gaan er geen veerdiensten of ferry’s naar Normandië. Wel kun je vanuit Engeland of vanaf de Kanaaleilanden met een veerboot naar Normandië. De realiteit is echter dat het vaker andersom gebeurt. De Kanaaleilanden liggen namelijk maar enkele kilometers uit de kust van Frankrijk en zijn een populaire dagtrip vanuit Normandië. Vanuit verschillende plaatsen aan de Franse kust vertrekken er veerboten naar deze eilanden. De Kanaaleilanden zijn geen onderdeel van het Britse gemenebest maar autonome bezittingen van de Britse Kroon. Hierdoor zijn de eilanden geen onderdeel van de Europese Unie. De Kanaaleilanden kunnen gezien worden als een belastingparadijs.
Vanuit Le Havre en Dieppe vertrekken er ook boten naar het Verenigd Koninkrijk.

Busreizen naar Normandië

Er worden vanuit Nederland verschillende busreizen georganiseerd naar Normandië. Tijdens een georganiseerde busreis zal je in de meeste gevallen een rondreis maken langs de belangrijkste en de bekendste bezienswaardigheden van Normandië. Een bezoek aan de invasiestranden, het prachtige stadje Honfleur en de Mont Saint Michel zullen tijdens een busreis zeker niet overgeslagen worden. Verschillende aanbieders bieden diverse busreizen aan die sterk verschillen qua lengte en prijs.

Openbaar vervoer in Normandië

Het openbaar vervoer in Normandië is net als in de rest van Frankrijk goed geregeld. Zo goed als alle plaatsen, steden en dorpen zijn met de bus, trein of tram bereikbaar. Er zijn echter wel grote verschillen merkbaar tussen de verschillende departementen. Het openbaar vervoer in Frankrijk wordt namelijk per departement geregeld. Hierdoor kan het dus voorkomen dat het busvervoer uit twee verschillende departementen niet helemaal goed op elkaar aansluit. In de grotere steden zoals Rouen en Le Havre rijden trams.