Weer en beste reistijd voor Normandië

Het Normandische klimaat lijkt in veel opzichten op het Nederlandse klimaat. Toch zijn er enkele duidelijke verschillen. Zo ligt de gemiddelde neerslag iets lager, zijn de wintermaanden gemiddeld genomen iets warmer en is de invloed van de Atlantische Oceaan soms een stuk duidelijker te voelen. Maar over het algemeen kun je stellen dat het klimaat van Normandië ongeveer gelijk is aan het klimaat van Nederland. Net als in Nederland gaan de seizoenen onopvallend in elkaar over.
Ook in de zomermaanden kan het flink afkoelen in Normandië. Het is dus verstandig om een warme trui of een jas mee te nemen.



Het klimaat van Normandië

Het klimaat van Normandië verschilt in veel opzichten niet veel met het klimaat dat wij gewend zijn in Nederland. Het gematigde maritieme klimaat van Normandië wordt voornamelijk bepaald door de Atlantische Oceaan en de warme Golfstroom. Deze invloeden zorgen ervoor dat er maar weinig weersextremen voorkomen. Tijdens de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets boven de twintig graden Celsius. In de avond en nacht zal de gemiddelde temperatuur ongeveer tien graden lager liggen. Hiermee zijn de zomermaanden aangenaam, maar zelden echt warm of heet te noemen. De wintermaanden zijn zacht en lange periodes met vorst zijn hier ongebruikelijk. Ook dit heeft te maken met de invloed van de Atlantische Oceaan en de warme Golfstroom.

Neerslag

De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Normandië ligt iets lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. Tijdens de wintermaanden heb je de meeste kans op neerslag. De zomermaanden zijn relatief een stuk droger, maar toch zijn er gemiddeld iets meer dan tien dagen per maand die een vorm van neerslag kennen. Niet op alle dagen zal er een noemenswaardige hoeveelheid regen vallen, maar je hebt ook kans dat het een hele dag regent.
In de winterperiode zal de neerlag op de koudste dagen van het jaar als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Het is echter niet gezegd dat het elk jaar sneeuwt in Normandië. Door het opwarmende effect van de zee zijn er soms jaren bij waarbij het kwik niet of nauwelijks onder het vriespunt uitkomt.

Zon in Normandië

De zon kan met name in de zomermaanden behoorlijk enthousiast schijnen in Normandië. Op de warmste dagen van het jaar zal het kwik boven de dertig graden Celsius uitkomen. Gelukkig wordt op de meeste plaatsen in Normandië de gevoelstemperatuur wat getemperd door de zeewind. Deze bijna constante bries zorgt er op de warmste dagen van het jaar voor dat het nog steeds behaaglijk is. In de grotere steden en de meer inlands gelegen plaatsen ontbreekt deze zeewind.
De grootste kans op zonnig weer in Normandië heb je in de maanden juni en juli. Gemiddeld hebben deze maanden acht uren met zon per dag. In de maanden mei en augustus ligt dit gemiddelde één uur lager.

Zorgt de zeewind niet voor genoeg verkoeling dan kun je natuurlijk altijd nog gaan afkoelen in de zee. De temperatuur van het zeewater ligt in de zomerperiode rond de zeventien graden Celsius.

Weersextremen

Door de invloed van de Atlantische Oceaan en de warme Golfstroom komen er zo goed als geen weersextremen voor in Normandië. Natuurlijk zal er wel eens een winter voorkomen waarbij het kwik extreem ver onder het vriespunt uitkomt. Dit zijn echter de uitzonderingen die de regel maken.
Ook in de zomermaanden kunnen er periodes voorkomen dat het kwik enkele dagen en soms enkele weken boven de dertig graden Celsius zal uitkomen. Ook dit zijn uitzonderingen.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Normandië zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Normandië. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Normandië